כי האדם עץ השדה – חודש שבט כחודש השמירה על העצים
- רחובות של עצים
- 13 בפבר׳
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 13 בפבר׳
מאמר מאת: ישראל גלון, נאמן עצים, חבר הוועד המנהל ופקיד היערות הראשי לשעבר במשרד החקלאות, כיום יועץ לעיריית ירושלים בפרויקט ההצללה.
נוהג נפוץ הוא לקשר בין ט"ו בשבט, ראש השנה לאילנות, ליום של נטיעות. ברצוני לעשות סדר במשמעותו של ט"ו בשבט ולקרוא לאוהבי העצים והסביבה להפוך אותו ליום השנה להגנה על אילנות, עצי הבר והתרבות.
המקור לראש השנה לאילנות מופיע במסכת ראש השנה פרק א משנה א: "ארבעה ראשי שנים הם... באחד בשבט ראש השנה לאילן, כדברי בית שמאי. בית הילל אומרים בחמישה עשר בו". המשמעות העיקרית של ט"ו בשבט היא מועד קובע לנושא הפרשת תרומות ומעשרות ועורלה. כלומר, ט"ו בשבט נקבע כמועד לקביעת חנטת הפירות: פירות שחנטו לפני יום זה שייכים לשנת המעשרות הקודמת, ואילו אלו שחנטו לאחריו שייכים לשנה הבאה.
כיצד הפך יום הילכתי ליום של נטיעות, סדרי ט"ו בשבט ואכילת פירות?
המסורת בגלות – במשך אלפי שנות גלות, כאשר העם היהודי היה מנותק מחיי החקלאות והמצוות התלויות בארץ, נחוג ט"ו בשבט בערגה לארץ ישראל ולפירותיה. מסורת אכילת פירות יבשים מארץ ישראל סימלה את הקשר לארץ ולמצוות הנהוגות בה.
המסורת הקבלית – במאה ה-16, המקובלים שעלו לארץ והתיישבו בצפת הנהיגו את סדר ט"ו בשבט, שהוא מעין תיקון בדומה לסדר פסח, ובו שותים ארבע כוסות יין (לבן ואדום) ומקיימים סעודה עם פירות הארץ.
המסורת הציונית – במאה ה-20, עם שיבת עם ישראל לארצו, ראשוני העולים ביקשו לחזק את הקשר לאדמה במעשים, והדבר הטבעי ביותר היה נטיעת עצים בט"ו בשבט. המנהג השתרש, אך ברוב המקרים, עונת הנטיעה בט"ו בשבט אינה מיטבית עבור שתילים צעירים, ולעיתים רבות נטיעות לא מתוכננות היטב מובילות לתמותת העצים. אם רוצים לשמר את המנהג, יש לבצע תכנון מדוקדק ולבחור מינים המתאימים לאזור ולעונה.
ט"ו בשבט כיום – בעשור האחרון, נוסף מימד חדש לחג, והוא הפך לשבוע שמירת הטבע והסביבה. כיום מתקיימים סיורים וכנסים רבים בנושא זה.
ט"ו בשבט – יום הגנת האילן
כיום, כאשר מרבית הציבור אינו עוסק בחקלאות, ורבים אינם מקיימים את המצוות התלויות בארץ, יש חשיבות להעניק לט"ו בשבט מימד משמעותי נוסף: יום הגנת האילנות.
העצים הם גורם משמעותי בנוף ובסביבה, והשפעתם ניכרת שנים רבות קדימה – הן אסתטית והן סביבתית. הם תורמים להקטנת הטמפרטורה, סופגים מזהמים, פולטים חמצן וקולטים דו-תחמוצת הפחמן. בעולם העוסק בהפחתת ההתחממות הגלובלית, יש חשיבות עצומה לשמירה על עצים בוגרים וגדולים. עצים גדולים תורמים לסביבה הרבה יותר מעשרות עצים צעירים ולכן יש להגן עליהם.
ט"ו בשבט הוא מועד משמעותי להעלאת המודעות לחשיבות העצים ולצורך בהגנה עליהם מפני כריתה בלתי מבוקרת. אך זה אינו מספיק – יש צורך גם בטיפול וטיפוח העצים הוותיקים כדי שימשיכו להתקיים מאות שנים ולתרום לסביבה ולציבור.
החוקים לשמירה על עצים
שני חוקים מרכזיים מסייעים בשמירה על עצים:
פקודת היערות – צו אילנות מוגנים, שתוקן בשנת 2012, חיזק משמעותית את ההגנה על עצים.
תיקון 89 לחוק התכנון והבנייה – שנכנס לתוקף בשנת 2012, מחייב ביצוע סקרי עצים כבסיס לכל תכנון.
עם זאת, אכיפת החוקים לוקה בחסר. נאמני עצים ברחבי הארץ מעידים על כריתות בלתי חוקיות, השחתות ועבודות פיתוח הפוגעות בעצים, ללא מענה ראוי מצד הרשויות.
קריאה לפעולה
אני קורא לכל אוהבי הסביבה והעצים לפעול להגנת האילנות הוותיקים והבוגרים. בואו נהפוך יחד את ט"ו בשבט ואת חודש שבט כולו לזמן שבו נעסוק בהגנה על עצים – בסביבתנו הקרובה, בערים, במושבים, בקיבוצים ובשטחים הפתוחים.
אל תסתפקו בנטיעת עצים צעירים ואכילת פירות – פעלו למען שמירה על העצים הקיימים. חנכו את הדור הצעיר לכך שעצים הם נכס שאין לו תחליף. הפעילו לחץ על מקבלי ההחלטות, פוליטיקאים ומתכננים, כדי להבטיח שלא רק ינטעו עצים צעירים אלא גם ישמרו ויטפחו את הקיימים. עץ ותיק שנכרת או ענף גדול שנשבר משפיעים מיידית על הסביבה יותר ממאות שתילים חדשים.
דברי חכמים והיסטוריה
שני מקורות מלווים אותי בפעילותי לשמירה על עצים:
קהלת רבה: "ראה מעשיי, כמה נאים ומשובחים הם... תן דעתך שלא תקלקל ותחריב עולמי, שאם תקלקל – אין מי שיתקן אחריך".
דוד בן גוריון (1962): "אין תמורה לעץ עתיק. המשמיד עץ כזה עוקר שורשי אדם... אין זו רק ונדליזם אלא ערעור העתיד".
כבר בשנת 1926 הוקמה בארץ קבוצת "אנשי העצים", ששמה לה למטרה להגן על עצי הארץ.

הצטרפו אלינו
אני קורא לציבור בישראל לנצל את חודש שבט ואת ט"ו בשבט לעשייה ולימוד על חשיבות העצים ותרומתם. הצטרפו לקבוצות נאמני עצים הפועלות ברחבי הארץ!
לפני כשנה וחצי הוקמה עמותת "רחובות של עצים" – עמותה ארצית לקידום שמירת העצים ולחיבור כל הקבוצות הפעילות בתחום.
פרטים נוספים על העמותה ופעילותה זמינים באתר ובדף הפייסבוק שלנו.
ט"ו בשבט שמח!
עצים זה החיים!
חשיבותם כל כך עצומה עבורנו ועבור כל החי. נמשיך להיאבק למענם ולדרוש נטיעות רבות של עצים בעיקר ובייחוד לאור כל הכריתות המאסיביות והלא מוסריות שנעשו בארצנו בשנים האחרונות!
לצערי נודעלי רק כרגע .ניראה שהייתימ עודה מאמץ.להגיע מקווה מאוד לעוד הזדמנות ואפיץ. מהרבה מאבקי טבע אני יודעת שכמעט תמיד חודש קודם היה ידוע לי
צריך לתת אפשרות .אנסה ללחוץ. תודה
ט"ו בשבט שמייחחח.
יישר כח. כל מילה --אמת צרופה.
מצווה גדולה לפרסם בכל מקום.👍